Hide

25. března 2009 v 22:22 | Iwai Onee-chan |  Visual-Kei

Hide


Základní informace
Rodné jméno Hideto Matsumoto
Narození 13. 12. 1964
Původ Yokosuka, Japonsko
Úmrtí 2. 5. 1998
Tokyo, Japonsko
Žánry
Alternative rock, heavy metal, power metal, progressive metal
Povolání Zpěvák, Skladatel, hudebník
Nástroje
Kytara, Baskytara, Zpěv
Aktivní roky 1981-1998
Vydavatel Sony, Lemoned Plant
Web ZDE
Významný nástroj
Fernandes MG series (různé variace popisů)

Hideto Matsumoto 松本 秀人 (13. 12. 1964 - 2. 5. 1998) byl populární Japonský hudebník. Známější pod svým uměleckým jménem Hide (vyslov /hi.de/). Především znám jako hlavní kytarista populární heavy metalové skupiny X Japan v období 1987 až 1997. Byl také úspěšným sólistou a spoluzakladatelem americké kapely Zilch.

Život

Začátky (1964-1984)

Hideto Matsumoto byl narozen v nemocnici sv. Josefa, Midorigaoka, Yokosuka, dne 13. prosince 1964. Nastoupil do školy roku 1968, tři roky studoval angličtinu, pokračoval zápisem do Yokosuka Tokiwa Junior High School. Poprvé se setkal s rock and rollem v patnácti letech díky alba Alive! od skupiny Kiss. Ve stejném roce mu jeho babička koupila jeho první elektrickou kytaru - Gibson Les Paul Deluxe.
Dne 11. března 1980, Matsumoto úspěšně dokončil Tokiwa Junior High School. Pokračoval školou Zushi Kaisei Senior High School v Zushi, Kanagawa, kde vstoupil do školní kapely formou klubové aktivity. Přesto tuto kapelu brzy opustil, protože měl hrát na klarinet, přestože chtěl hrát na trumpetu. Poté se zaměřil na kytarové hraní a roku 1981 založil nazávislou kapelu Saver Tiger. Rok po založení žačali hrát v klubech s nezávislou hudbou v Yokosuka, např. Rock City.[1]
V dubnu roku 1983 začal navštěvovat školu kosmetologie a módy Hollywood Beauty Salon, dnes známou jako Roppongi Hills, kterou absolvoval roku 1984 s vynikajícími výsledky. Později téhož roku úspěšně složil celostátní zkoušku a získal kosmetické oprávnění. V červenci roku 1985 Saver Tiger vydalo stejnojmennou EP. V listopadu přispěla kapela do série Heavy Metal Force, která později obsahuje i písně X Japan.
Roku 1986 změnila skupina svůj název na Yokosuka Saver Tiger, aby se vyhnula záměnám za podobně nazvanou skupinu z Sapporo. První výskyt nového jména byl na Devil Must Be Driven out with Devil. Pokračovali vystupovat živě v klubech s nezávislou hudbou a dalších nočních klubech jako Meguro Rokumeikan, Omiya Freaks a Meguro Live Station.[1]
Krátce potom co se Yokosuka Saver Tiger rozpadnul, Hide telefonoval s leaderem kapely X Yoshiki, který vyjádřil zájem vzkřísit X Japan, který měl přestávku po tom, co kapelu opustili členové Jun a Hikaru.

X Japan (1987-1997)

Roku 1987 vstoupil Hide do kapely X Japan (tehdy nazývanou X).[2] Stal se vedoucím kytaristou skupiny a příležitostně psal také text. Složil texty pro "Celebration", "Joker" a singl "Scars". Krátce po vydání alba Art of Life si členové kapely X Japan udělali přestávku, aby začalo sólové projekty. V tuto dobu ztratila skupina svůj originální visual kei. Výjimkou byl Matsumoto, který stále účinkoval v divoce barevném oblečení s růžovými vlasy.[3]

Sólová dráha (1993-1998)

Na začátku 1993, uvedl Matsumoto song "Frozen Bug" v sampleru Dance 2 Noise 004, který nahrál spolu s Inoran a J z Luna Sea. Také hrál v nezávislém filmu Seth et Holth spolu s kapelou Zi:Kill.[4] Roku 1994 dohlížel Matsumoto na produkci prvního vydání v jeho vlastním vydavatelství Lemoned (založeném roku 1989) - EP skupiny Zeppet Store. Ve stejném roce nahrál a vydal Hide jeho sólo desku Hide Your Face. Kromě textů hrál všechny kytary (včetně baskytary) a zpíval veškeré vokály. Grafika obalu byla založena na masce navržené švýcarským umělcem H. R. Giger.[5] Hudební styl alba se hodně lišil od speed metalu a power ballad X Japanu, vedoucí více k alternative rocku. Matsumoto se později zúčastnil "Hide our Psychommunity Tour", během kterého nabídl skupině, že by se mohla stát později částí jeho primárního projektu Hide with Spread Beaver.
Druhé album Psyence bylo vydáno roku 1996, po kterém také následováno turné a live album "Psyence a Go Go". Poté co se X Japan roku 1997 rozpadnul, Hide formálně označil jeho sólový projekt "Hide with Spread Beaver". Také vytvořil jeho druhou kapelu s názvem Zilch, ve které krom něj a bicáka ze Spread Beaver I.N.A. hráli američtí a britští umělci jako Joey Castillo (dříve v kapele Danzig) a Paul Raven z kapely Killing Joke. V rámci jeho sólo projektu zastával Matsumoto pozici skladatele, zpěváka a kytaristy. Roku 1998 začali práce na albu obou Spread Beaver a Zilch, které Matsumoto nikdy sám nedokončil kvůli jeho smrti téhož roku.

Smrt

Hideto Matsumoto zemřel 2. května 1998. Po jeho noci pití byl nalezen oběšen ručníkem svázaném s klikou v jeho Tokijském apartmá. Pohřbu se účastnilo 50 000 lidí. Z toho tři fanoušci spáchali sebevraždu, téměř 60 lidí bylo hospitalizováno a kolem 200 lidí obdrželo první pomoc.Pozdějí téhož měsíce byl vydán singl "Pink Spider", který se objevil v hitparádě Oricon na prvním místě. Tento rok obdrží sklatba také Ocenění MTV v kategorii "Japan Viewers Choice".[9] Prodej následujícího singlu "Ever Free" byl také velice vysoký. Oproti těm prodávaným před jeho smrtí získal také singl "Rocket Dive" značný nárust. Americký novinář Neil Strauss komentoval tuto situaci takto: "V pouhých pár týdnech, přešla atmosféra v Japonsku ze smutku nad smrtí Hide do bouřlivého shánění."
Přestože se úřady domnívají, že Matsumotova smrt byla sebevražda, několik jeho přátel a kolegů, mezi něž patří spoluzakladatel X Japan Yoshiki a dřívější basák Taiji Sawada, veří v to, že se jednalo o nehodu. Toto tvrzení podporuje fakt, že nebyl nalezen žáden Dopis na rozloučenou a Sawada naznačuje v autobiografii, že v době smrti dělal Hide speciální cvičení na uvolnění bolesti zad a krku, které provázejí každého kytaristu, který dlouho nosí kytaru na řemeniToto cvičení prováděli členové X Japan během dnů jejich turné a vyžadovalo použití ručníku a kliky či jiného úchytu. Podle Sawady mohl Matsumoto pod vlivem alkoholu upadnout do spánku, zablokovat se a uškrtit.

Diskografie

Sólové/se Spread Beaver
Alba
  • Hide Your Face (23. ledna 1994)
  • Psyence (2. září 1996)
  • Ja, Zoo (21. listopad 1998)
Singly
  • "Eyes Love You" (5. srpna 1993)
  • "50% & 50%" (5. srpna 1993)
  • "Dice" (21. ledna 1994)
  • "Tell Me" (24. března 1994)
  • "Misery" (24. června 1996)
  • "Beauty & Stupid" (12. srpna 1996)
  • "Hi-Ho"/"Good Bye" (18. prosince 1996)
  • "Rocket Dive" (28. ledna 1998)
  • "Pink Spider" (13. května 1998)
  • "Ever Free" (27. května 1998)
  • "Hurry Go Round" (21. října 1998)
  • "Tell Me" (znova nahráno, 19. ledna 2000)
  • "In Motion" (10. července 2002)
Alba z živých vystoupení
  • Psyence a Go Go (19. března, 2008)
  • Hide Our Psychommunity (23. dubna, 2008)
Kompilace
  • Tune Up (21. června 1997)
  • Tribute Spirits (1. května 1999)
  • Best: Psychommunity (2. března 2000)
  • Psy Clone (22. května 2002)
  • Singles - Junk Story (24. července 2002)
  • King of Psyborg Rock Star (28. duben 2004)
S kapelou Zilch
  • 3.2.1. (23. července 1998)
  • BastardEyes (7. července, 1999)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Sierra-san Ayumi Sierra-san Ayumi | Web | 26. března 2009 v 14:26 | Reagovat

milujeme hideta! *krásné too vzpomínky... to skutečne bylo už tak dávno? těm fanouškum se opravdu nedivím...*

2 Shagua-oneesan-aimi Shagua-oneesan-aimi | E-mail | Web | 26. března 2009 v 15:24 | Reagovat

Když jsem byla skrizována   že jsem taky jen bezduchý fanyn...tak I LOVE HIDE.....xD du tričko!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama